christmas-interior-fireplace-decor-42820.jpgНезависимо дали Коледа се празнува по Григорианския или Юлианския календар, края на месец декември или средата на януари, през април или август, традицията вКоледната нощ повелява всички членове на семейството да се съберат заедно около трапезата и украсената елха. В християнския свят хората украсяват къщите си с традиционно християнски символи на едно от най-великите чудеса според Християнството – Раждането на Сина Божи. Това са  Коледната ясла и Витлеемската звезда, която  изгрява на небето и възвестява на целия свят, че се е родил Синът Божи, Спасителят на Света.

traditional-christmas-eve-wallpapers-1024x768.jpgВ катакомбите на християнски Рим още през 2 век датират първите доказателства за зараждането на традицията да се възпроизвежда Рождество Христово по Коледните празнични дни.

Силно религиозните посещават църковната служба още в нощта на  Коледа, а други правят това на следващия ден. Смисълът на това силно християнско послание е запалването на свещички, символ на запалване на огъня в душите на хората, на надеждата им за здраве, щастие, късмет и благополучие за тях и близките им.

Друг обичай в Коледната нощ е раздаването на подаръци, поставени под Коледното дръвче.christmas_gift_ideas_2016.jpg Според легендата това е традиция, датираща още от 13 век в Германия. Германия се смята за родината на Коледното дръвче, а неин баща е Мартин Лутър. Бащата на протестанството се възхитил на природната красота как звездите сияят между елховите клонки в гората и побързал да се прибере в къщи и да сподели тази красота със семейството си като заменили звездното небе със свещички по елховите клонки. Дали тази история е истина или не няма значение, защото е красива само по себе си, а и никой не остава безразличен като види украсена Коледна елха.

Независимо дали подаръците се отварят още в полунощ или на другата сутрин навсякъде по света те предизвикват истинска радост за всички, като най-нетърпеливи за тях са децата.

Символ на вечния стремеж на човек към успех и благополучие са и Коледните ястия, които традиционно присъстват на трапезата и носят своето послание. В тази статия сме подбрали част от Коледните кулинарни и празнични обичаи на народите по света.

Португалия

Christmas-Traditions-in-Portugal-6.jpgВ Португалия задължително на Коледната трапеза трябва да присъства запечен ориз с окотопод, печена пуйка, както и бакаляу – солена треска. За десерт традиционно се поднася коледен сладкиш във формата на венец със сушени плодове, ядки и захаросани плодове.

Гърция 

Като един силно религиозен и вярващ народ, гърците спазват стриктно Коледните традиции,Christmas_in_greece.jpg тясно свързани с религията. На бъдни вечер се яде постно – боб, ошав, баница, сладък десерт – щрудел и на трапезата са само членовете на семейството, защото в ГърцияКоледа е семеен празник.Задължително всички заедно отиват на църква вечерта на 24 декември или сутринта на 25. След празничната литургия, гърците задружно сядат на коледната трапеза, която е богата и пищна като основно ястие е печено свинско или печена пуйка със зеле, а може и christmas-tree-boat.jpgдвете. Задължителните  десерти от баклава и сиропирани сладкиши също присъстват на Коледната трапеза. Но за своите подаръци послушните гръцки малчугани трябва да почакат до 1 януари, защото гръцкият Дядо Коледа е Свети Василий, който на първия ден от Новата Година раздава подаръци на всички добри деца.

По гръцките острови  на Коледната елха съперничиКоледното корабче, което също като елхата се украсява с лампички, като носът му трябва да еобърнат към центъра на дома.

Австрия

В Австрия прасенцето под всякаква форма трябва да присъства наКоледната трапеза, защотоc04b70307782b5570f00d9aa5896b803.jpg то е символ на късмет и благополучие. Според традицията на който се падне скрития бадем от млякото с ориз, на него се дава прасенце – било като коледна играчка или като карамфилов сладкиш. А прасенцето тук е символ за късмет, здраве и успехи след като преди години на заклета стара мома й подирили истинско прасе и тя на следващата година се омъжила. Оттогава австрийският Коледен символ за благополучие, късмет и успехи си остава прасенцето. А на Коледната трапеза австрийските домакини поднасят бирен шаран с джинджифилов хляб и понички.

107768.jpg

Холандия

Тук никой няма да остане без подарък. В Холандия заедно с дядо Коледа – Синтеклас върви и Черния Пиет, който раздава подаръци и на лошите и непослушни деца.

Италия

merry-christmas-buon-natale-frohe-weihnachten.jpgИ италианските непослушни деца получават „подарък” – въгленче, но захаросано. Незнайно защо, но рибата според италианците е постно ястие и змиорката присъства на трапезата с постни ястия наред с разнообразни каши и голям козунак, като коледен сладкиш.Традиционната пълнена пуйка се сервира на обяда на 25-и декември след като семейството се е върнало от тържествената литургия.

Великобритания

da892ad908122aa48d5e7b413947d0a4.jpgПуйката е царицата на всяка Коледна трапеза въвВеликобритания. Знаменитата супа от костенурки също присъства наред с коледния пудинг, в който сеслага монета от шест пенса. И ако пудинга може да бъде заменен от пай или пък маслено-бадемовисладкиши, то истинските „сърове” трябва да преплуват река на 25 декември, а на 26  да ходят на лов за лисици. Ах, тези англичани!

България

У нас Коледата също е чисто семеен празник, когато членовете на семейството пристигат отs_c29_RTR2UIE8.jpg всички краища на света, за да се съберат заедно у дома и да празнуват тайнството на Христовото Раждане. Нощта преди Коледа се нарича Бъдни вечер и традицията повелява на трапезата да има нечетен брой постни ястия – манастирски боб, чушки, сърмички, туршия, орехи, плодове, ошав, ядки. Постните ястия трябва да са 9 на брой, толкова месеци, колкото майката носи бебето в себе си. Преди да седнат на трапезата най-възрастния в дома кади всички стаи като символа на това е да очисти дома от зли мисли, лоша енергия, беди и болести. След това той или тя разчупва постната пита и раздава на всеки на масата парче и на този, който се падне паричката е късметлията, който цяла година ще има късмет във всяко свое начинание. Паричката се поставя едно денонощие в чаша с червено вино – символ на Христовата кръв. Преди да започне вечерята отново най-възрастния в дома казва благодарствената молитва „Отче Наш”, която всички членове на семейството повтарят.

Испания

salamanca-spain-christmas.jpgЗа предимно католическа Испания,Коледа си остава един истински семеен празник и затова в нощта на 24 декември след 22:00 часа няма да видите хора по улиците, нито работещи заведения. Испанците като вярващи католици предпочитат да споделят тържествената рождественска литургия в полунощс най-близките си хора.

Докато в Южна Испания се яде моруна, кестени и пуйка, то в Северната част на почит са бадемовата супа и гъска. Кулинарното пиршество завършва с бадемов сладкиш с мед.

Франция

christmas-in-france-9b1eko3p.jpgГреяното вино задължително присъства на празничната коледна вечеря наред с традиционната френска пуйка с кестени. Цялото семейство се събира, за да опита от различните френски специалитети като гъши дроб с портокали, бели и черни миди с черупки, охлюви в зехтин или картофено пюре, печени кестени, заради коитофренската кухня си е спечелила  славата на една от най-изисканите кухни в света.

Германия

Germania_Weihnachtsmarkt-of-Erfurt_fg.jpegОще от ноември в магазините вече се предлагат коледни играчки и всички ястия и украси за една вълнуваща Коледа. Твърди се, че най-пищно и красиво украсено Коледа се празнува в Германия. И тук празникът е изцяло семеен, като традицията повелява младите да отиват при старите, независимо колко хиляди километри ги делят едни от други.Традиционните германски Коледни специалитетиса гъска с ябълки и известният на всички щолен.

ФChristmas-in-Finland.jpgинландия

В страната в която на всеки финландец се пада по една и половина сауни сигурно не е изненада, че старата финландска традиция повелява Коледната нощ да започне с гореща сауна. Не около Коледната празнична трапеза, а в сауната се събират членовете на семейството и така дата старт на топлите Коледни празнични дни.

Египет

Colombia.jpgНезависимо, че в Египет празнуват Коледа на 7 декември, тя не се различава съществено от гореспоменатите традиции.  Децата тук също са най-щастливи, като освен куп подаръци те задължително получават и един кат нови дрехи. Месо, супа, ориз и специални сладки във формата на кръст украсяват Коледната трапеза, като дамите от по-богатите семейства приготвят ястия от риба и тестени сладки и ги раздават на по-бедните.

Аржентина

Christmas-in-Argentina-1.jpgС лятно банско облекло е облечен добрият старец в Аржентина, защото тук е лято по време на Коледните празници. Но това не означава, че аржентинците не спазват с годините установени ритуали и традиции. Те същоукрасяват вечнозелените си дръвчета, но със сняг от памук и също ядат печено прасенце, но навън в летните си градини. За аржентинските деца е малко трудничко, защото те получават своите подаръци чак на 6 януари и Дядо Коледа слага играчки и бонбони в обувките им след като те са оставили пред вратите на домовете си вода и сено за смелите елени на Дядо Коледа.

Китай

94329816.jpgЕдва ли ще е изненада ако ви кажем, че Коледната украса в Китай е под знака на червеното. Празничният цвят тук е червения. И затова китайците украсяват къщите си с огромни червени хартиени фенери. Старият Коледен човек – Дин Че Лао Рен носи на китайските малчугани подаръци чак в края на януари, защото техния Дядо Коледа идва когато започне Новата година.

1110

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИ ЕКСКУРЗИИ И ЦЕНИ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ НАШИЯТ САЙТ CALISTO TOURS, КАКТО И CALISTO BIZ