14SINGLE_ORIGIN_014-Edit.jpgВсеизвестно е, че човешката страст към шоколада датира още от векове. В някои държави, където производството му е по-голямо, той дори е издигнат в своеобразен култ. В наши дни можем да се сблъскаме с музеи на шоколада, тематични паркове от шоколад, хотели от шоколад и безброй магазини и заведения, предлагащи само и единствено шоколадови изделия. 🙂

Ето и някои от най-„шоколадовите“ дестинации по света: 🙂

Швейцария

main-qimg-7a0b65a5eb7d5174d1c48a548c14ec05-c.jpgНа първо място естествено е родината на някои от най-известните марки шоколад, а именно – Швейцария. Достойно прославила се като първенец по качество в сферата, това е и страната, в която се яде най-много шоколад (около 12 кг шоколад на човек годишно). В Швейцария е повече от лесно да намерите множество сладкарници и магазини, където буквално да бъдете заринати от избор на всевъзможни шоколади и десерти. Това е истинска райска дестинация за любителите на сладките изкушения. 🙂

Белгия

0abe13847643af1fa30fece284ba9585.jpgЖителите на страната се хвалят: „Белгийският шоколад винаги е бил храна за шампиони, съблазън за влюбени, каприз на богатите, а по-късно се превръща и в любимото лакомство на народните маси„. В Белгия има повече от десет шоколадови фабрики, 16 шоколадови музея и 2000 специализирани шоколадови магазина. Практически в почти всеки малък град, във всяко село имат свой собствен магазин, където можете да си купите шоколад и бонбони. Всяка година в страната се произвеждат 172 000 тона сладки лакомства. 🙂

Франция

916f7b4a3b109ee57622f88baff4db09.jpgОсвен първенец в производството на облекло, вино и сирена, Франция не отстъпва място и в шоколадовата индустрия.  Френските произведители на сладкото изкушение са едни от водещите в световен мащаб и са концентрирани предимно върху направата на първокласни луксозни и декоративни изделия.

Tain L’Hermitage – това е един малък френски град, недалеч от Лион, в който е разположен световноизвестния производител на шоколад от най-висок клас „Valrhona“. Компанията е основана през 1922 г. от майстор-сладкаря мосю Алберик Гироне. Днес това е един от световните лидери за производство на скъп шоколад най-висок клас, както и на шоколад, приготвен по стари рецепти. Компанията притежава своя школа „École du Grand Chocolat“, в която се обучават професионални готвачи, сладкари и доставчици. Всеки може да премине тридневни курсове за приготвяне на шоколад за 1000$. 🙂

Италия

1072042.jpgВсичко започва в Торино, когато херцог Филиберто пренася в Италия сладката напитка на ацтеките, открита от него по време на конквистадорските походи в края на 16-ти век. Градът се побърква по всичко, което е свързано с какаото. По булеварди и площади се отварят множество първокласни магазини за шоколад. Задължително посетете популярния търговски център Гуидо Гобино, който се намира на улица Каляри, за да усетите истинския вкус на Торино. Собственикът е бил майстор на лешниковата паста (всички сме чували за Nutella), а напитката от невероятно вкусната комбинация на лешник и шоколад, става кулинарен символ на града от създаването си през 1867 година. Всяка година през март тук се провежда триседмичен фестивал на шоколада CioccolaTò. 🙂

Испания

Spain-chocolate-exports-spur-nation-s-confectionery-market-in-2015_wrbm_large.jpg

Първата компания за производство на шоколад и бонбони в Испания „Valor“ се намира в град Ла Вилахойоса, който понякога е наричан „Шоколадов град“. Той се прочува през 18-ти век, когато започва да внася какаови зърна от Еквадор и Венецуела и стартира производството на шоколад през 1881 г., като скоро след това започва и да изнася за цяла Европа. В магазини и заведения за хранене в Аликанте можете да опитате превъзходния им шоколадов мус или шоколадови напитки, както и местното ястие — шоколад с чурос. 🙂

Ако тази статия ви е харесала, моля харесайте ни във ФБ – CalistoTours

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИ ЕКСКУРЗИИ И ЦЕНИ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ НАШИЯТ САЙТ CALISTO TOURS, КАКТО И CALISTO BIZ

Реклами